Sztuczne wzbogacanie błonnikiem może wywoływać nowotwór
22 października 2018, 12:04Dodatek oczyszczonego błonnika do przetworzonych pokarmów może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Wg naukowców, zwiększa się np. ryzyko raka wątrobowokomórkowego (ang. hepatocellular carcinoma, HCC).
Odkryto zaskakujące zjawisko: oceany absorbują mniej CO2, gdy spada jego emisja
4 czerwca 2020, 09:08Oceany są tak czułe na poziom dwutlenku węgla w atmosferze, że zmniejszenie jego emisji szybko prowadzi do mniejszego pochłaniania go przez wodę. Autorzy najnowszych studiów uważają, że w bieżącym roku oceany pochłoną mniej CO2, gdyż w związku z epidemią COVID-19 ludzkość mniej go wyemitowała.
Dlaczego starsi kierowcy częściej mylą pedał gazu z pedałem hamulca?
15 września 2022, 11:41Kierowcy w podeszłym wieku częściej niż ich młodsi koledzy mylą pedał gazu z pedałem hamulca. Dlatego też w Japonii, kraju z największym na świecie odsetkiem seniorów w populacji, nakazano kierowcom powyżej 75. roku życia przeprowadzanie okresowych testów poznawczych. Jednak dotychczas brakowało badań opisujących procesy zachodzące w mózgu podczas naciskania pedałów gazu i hamulca.
Bariera siedmiu jaj
9 kwietnia 2008, 09:53U mężczyzn w średnim wieku, którzy tygodniowo jedzą 7 lub więcej jajek, zwiększa się prawdopodobieństwo wcześniejszej śmierci. Wg autorów artykułu z American Journal of Clinical Nutrition, podczas 20 lat trwania studium wcześniejszym zgonem ryzykowali wszyscy mężczyźni z cukrzycą, którzy jedli jakiekolwiek jajka.
Zadawniony seksizm językowy
15 marca 2010, 10:25Psycholodzy z University of Surrey twierdzą, że odnoszenie się do par z imieniem/nazwiskiem mężczyzny wymienionym na pierwszym miejscu jest seksistowską pozostałością z dawnych czasów, kiedy to mężczyzn uznawano za istoty wyższe (British Journal of Social Psychology).
Na ludzkim języku zidentyfikowano receptory tłuszczu
13 stycznia 2012, 11:29Nasz język wykazuje powinowactwo do tłuszczu, co umożliwia jego wykrywanie. Osoby z różnymi wariantami genu CD36 wykazują różną wrażliwość na "tłusty" smak (Journal of Lipid Research).
Platformy wiertnicze... wspomagają ekosystem?
14 października 2014, 14:06Morskie platformy wydobywcze nie cieszą się dobrą opinią. Wszyscy pamiętamy takie wydarzenia, jak olbrzymi wyciek ropy naftowej w Zatoce Meksykańskiej. Jednak najnowsze badania naukowców z Kalifornii dowodzą, że platformy wiertnicze mogą... przyczyniać się do rozkwitu ekosystemu.
USA Cobolem i Fortranem stoją
20 marca 2017, 13:21W środowisku IT krąży opinia, jakoby stare systemy i języki oprogramowania, takiej jak Cobol czy Fortran, zapewniały większe bezpieczeństwo, gdyż współcześni hakerzy nie znają tych technologii. Jednak nowe badania wykazały, że w rzeczywistości narażają one użytkowników na większe niebezpieczeństwo.
Nos miłośnika kawy wykryje nawet najmniejszą jej ilość
14 maja 2019, 11:33Osoby, które regularnie piją kawę, potrafią wywąchać nawet niewielkie ilości ulubionego napoju i szybciej rozpoznają jego aromat. Naukowcy z Uniwersytetu w Portsmouth odkryli także, że im większą mają oni ochotę na kawę, tym lepiej radzą sobie z jej wykrywaniem.
Chodząc po drewnianej podłodze, możemy generować energię dla domu
9 kwietnia 2021, 17:49Szwajcarscy naukowcy zauważyli, że w drewnie zainfekowanym rozkładającymi je grzybami dochodzi do 55-krotnego zwiększenia produkcji energii. Po 10 tygodniach od zainfekowania drewno wytwarzało tyle energii, że wystarczało to do zasilenia LED-ów. Uczeni twierdzą, że podłoga z drewna potraktowanego grzybem mogłaby wytwarzać odnawialną energię elektryczną, która powstawałaby wskutek chodzenia ludzi po takiej podłodze.